Preskočiť na hlavný obsah

Stretnutie odborníkov v Stupave

V piatok sa v Stupave stretli odborníci na netopiere z Maďarska, Rakúska a Slovenska. Počas celodenného stretnutia bola prezentovaná činnosť partnerov - KFFÖ, Vénic Természetvédelmi és Természetismereti Alapítvány a Saola - ochrana prírody - projektu "Bats and people in the Danube region" z Vyšehradského fondu. Dozvedeli sme sa o postupe prác na projekte, ale nielen to. 

Prednáška za Saolu
 
Okrem úspechu jednotlivých aktivít sme si vymenili informácie o výskyte jednotlivých druhov netopierov na území. A taktiež sme sa zamerali na úpravu a spôsoby uzatvárania podzemných priestorov. Prezentácie partnerov projektu boli doplnené o súbor prezentácií Spoločnosti pre ochranu netopierov na Slovensku. Zaujímavé poznatky o telemetrii najväčšieho netopiera v Európe - raniaka obrovského, či informácie o počtoch netopierov na strednom Slovensku vzbudili veľkú pozornosť.

Prezentuje Dr. Kováts

Prezentuje K. Buerger

Po obede sme pokračovali v programe seminára návštevou údolia Prepadlé pri Borinke. Pozreli sme si zaujímavé miesta pre netopiere a predstavili našu činnosť na tomto území. Jesenná príroda v okolitých bukových lesoch zapôsobila na všetkých. So západom Slnka sme sa odobrali na odchytovú lokalitu Medené Hámre. Tu v starej štôlni sme chceli pokračovať v diskusii a ukázať pestrosť druhov netopierov žijúcich na tomto území. Diskusia síce pokračovala, no odchytili sme iba zopár bežných druhov. Napokon nás potešili odpočívajúce netopiere pobrežné (Myotis dasycneme) v štrbinách štôlne.

Netopier brvitý (M. nattereri)
 
To už bola záverečná bodka za prekrásnym dňom. Znova sme utužili vzťahy s ľuďmi podobného záujmu a názoru v priateľskej atmosfére. Dúfame, že je to iba začiatok plodnej spolupráce v budúcnosti.