Preskočiť na hlavný obsah

Kuchyňa plná netopierov

Posledné týždne obsadili základné školy v Kuchyni, Rohožníku a Sološnici netopiere. Nie živé, ale plyšové, drevené a keramické. Netopiere boli totiž hlavnou témou dvoch projektov, ktorých cieľom bolo priblížiť túto zaujímavú skupinu živočíchov žiakom.

Neostalo len na prednáškach, deti sa zapojili i do výtvarných prác a vyskúšali si i zhotovenie netopierích búdok. „Netopiere sú sami o sebe pomerne atraktívnou skupinou živočíchov. Navyše sú opradené mnohými poverami a mýtmi, ale v podstate sú pre ľudí ešte stále neznáme. Po prednáškach už deti vedia, ako je to so zamotávaním sa netopierov do vlasov i o tom, čo je pravdy na tom, že pijú krv.“ hovorí Michal Noga z organizácie SAOLA, ktorá projekty realizovala. „Naším cieľom bolo prehĺbiť poznanie i záujem. Nechceli sme sa preto obmedziť len na obrázky a hovorené slovo, sme radi, že sa vďaka projektovej podpore Bratislavského samosprávneho kraja a Nadácie EPH sa podarilo spoločné aktivity so školami rozšíriť. Na jar tak nájdu netopiere v lesoch Záhoria a Malých Karpát 30 nových búdok, ktoré deti vyrobili a školy ozdobia keramické i drevené symboly zo života netopierov.“ dodáva Michal Noga.
Na Slovensku žije 28 druhov netopierov, všetky sú chránené – od najmenšej večernice malej, ktorá sa pohodlne zmestí do zápalkovej škatulky až po najväčšieho raniaka obrovského, s rozpätím krídel 45 cm. Základným predpokladom pre ich ochranu, ale tiež bezproblémové spolužitie s človekom je ich poznanie. „Sme preto radi, že sme život, ochranu i výskum netopierov mohli vďaka ústretovosti základných škôl priblížiť deťom na spoločných stretnutiach, potešili sa deti, my a verím, že z aktivít budú mať nakoniec osoh i netopiere“ uzatvára Michal Noga.