Preskočiť na hlavný obsah

Cez víkend za netopiermi


Raniak hrdzavý
Netopiere sú bližšie, než si myslíme. Presvedčiť sa o tom budú môcť účastníci medzinárodného sčítania migrujúcich raniakov hrdzavých, ktoré sa uskutoční už tento víkend v Devínskej Novej Vsi. Jesenné sťahovanie sa netýka len vtáctva, migrujú i iné zvieratá – hmyz, ryby a dokonca i netopiere. Vzhľadom na ich nočný spôsob života ostávajú pre nás ich cesty utajené. Až na jednu výnimku, ktorou je raniak hrdzavý.

Raniak hrdzavý patrí medzi väčšie druhy našich netopierov, v rozpätí krídel meria 32 – 36 cm a svoje meno dostal podľa výrazne hrdzavého sfarbenia. V letnom období žije v stromových dutinách, alebo v štrbinách panelových domov, na jeseň sa časť populácie presúva juhozápadným smerom. Na rozdiel od iných druhov v tomto období lieta často ešte pred západom Slnka, nezriedka už od skorého popoludnia. Práve túto súmračnú aktivitu sa rozhodli využiť chiropterológovia a cez víkend organizujú medzinárodné sčítanie migrujúcich raniakov hrdzavých. Tento rok sa do sčítania po prvýkrát zapoja i pozorovatelia zo Slovenska.

„Teplé a bezveterné septembrové súmraky sú pre pozorovanie raniakov ideálne. Netreba k tomu žiadne pomôcky, netopiere sú dobre viditeľné voľným okom. Stačí si len pred západom Slnka nájsť miesto s voľným výhľadom a čakať. Niekedy sme sami prekvapení, koľko netopierov sa s príchodom noci objaví.“ približuje pozorovanie netopierov Michal Noga, z organizácie SAOLA – ochrana prírody. „Netopiere budeme pozorovať už tento víkend – v nedeľu, 10. septembra pri cyklomoste Slobody v Devínskej Novej Vsi. Na lokalite budeme od 19:30 a netopiere budeme sledovať približne hodinu. Pre ľudí bude pripravený odborný výklad a ukážky práce chiropterológa. Pozorovanie raniakov je jednou z akcií, ktorými sa snažíme netopiere priblížiť ľudom. Tento rok ich realizujeme i s podporou Nadácie EPH a Bratislavského samosprávneho kraja.“ uzatvára M. Noga.

Raniak hrdzavý - let