Preskočiť na hlavný obsah

Nová pomoc pre kane

Ochrana kaní je priamo závislá od ľudí ochotných hľadať ich hniezda, dohodnúť sa s majiteľmi pozemkov a dohliadať na priebeh hniezdenia. V dnešnej dobe kane veľmi často uprednostnia anonymitu poľa pred mokraďami a vysokobylinnými lúkami. Aj keď na Slovensku hniezdi kaňa popolavá iba vzácne, rozloha nížin a pahorkatín kde môže zahniezdiť je značná. Ak chceme zabrániť zbytočným úmrtiam mláďat pod kombajnami a inou poľnohospodárskou technikou, potrebujeme zapojiť do monitorovania kaní a hľadania ich hniezd čo najviac zapálených ľudí. 

Tento rok sme zorganizovali stretnutie v teréne pre amatérskych ornitológov, ktorí by mohli rozšíriť náš tím. Po krátkom oboznámení sa s tunajším okolím, Michal Noga (expert na kane a predseda Saola - ochrana prírody) predstavil fascinujúci druh - kaňu popolavú a prečo si jej ochrana vyžaduje našu pomoc. Nasledovala druhá časť, ochrana v praxi. Namiesto poučiek bolo povedané čo funguje a čo nie. Osobná skúsenosť je v tomto prípade nenahraditeľná. Prvoradá je spolupráca s majiteľmi pozemkov a potom zabezpečiť rozliezaniu mláďat do okolia a odplašenie predátorov. Niekedy však ani všetko úsilie nestačí v prípade, že je málo potravy.

Účastníci terénneho stretnutia.

 Na záver sme ešte prezreli okolité polia a určovali všade sediace dravce. Síce sme kaňu popolavú nevideli, veríme, že budúci rok nám bude pomáhať chrániť kane zase o niečo viac ľudí.