Preskočiť na hlavný obsah

Za kaňami na Devínskom jazere

V novembri sme sa podujali zorganizovať ďalšie stretnutie zamerané na ochranu kaní. Tentoraz sme sa zamerali na vysvetlenie významu spoločných nocovísk v krajine. Jesenné obdobie znamená presúvanie kaní sivých, popolavých aj močiarnych územím. Počas tohto obdobia lovia v otvorenej krajine potravu a na večer sa vracajú na nocovisko. Často zanocuje spolu viacero jedincov, vzácne aj dvojciferný počet.

Čakanie na kane
Naše stretnutie sme naplánovali na sobotňajší súmrak na lúkach Devínskeho jazera. V predchádzajúcich rokoch tu boli pravidelne zaznamenané nocujúce kane všetkých troch druhov. Tunajšie lúky sú pretkané sieťou podmočených zníženín a mŕtvych ramien s trsťou. Práve nepokosené časti lúk predstavujú ideálne miesta pre nocovanie kaní.

Celkovo sa stretnutia zúčastnili štyria záujemcovia. Stretnutie sme začali predstavením kaní a tunajšej lokality. Po krátkom úvode sme sa presunuli po hrádzi do východnej časti lokality. Blížil sa západ Slnka a s ním aj čas príletu kaní. Avšak tentoraz kane neprileteli. Zrejme aj pre čerstvé pokosenie väčšej časti lúk. Zvyšný čas a posledné svetlo sme využili na diskusiu o potrebe ochrany vzácneho druhu - kane popolavej. 

Aktivita bola realizovaná vďaka podpore projektu Ľudia pre kane v CZ-SK regióne z Vyšehrádskeho fondu.