Preskočiť na hlavný obsah

V obilných poliach opäť zahniezdili vzácne dravce

Po roku sa pri obilných lánoch na Piešťansku opäť stretli ochranári s poľnohospodármi. Už tretí rok po sebe sa tu v júli počas žatevných prác zachraňujú mláďatá kaní popolavých, jedného z najvzácnejších vtáčích druhov na Slovensku.
Kým iné dravce hniezdia v bezpečí vysokých stromov alebo skalných brál, kane si svoje hniezda stavajú priamo na zemi. Jeden druh – kaňa popolavá – najčastejšie v obilných poliach. Kým sú však mláďatá koncom júla schopné lietať, pri žatve býva ich hniezdo zničené. Pomoc je zdanlivo jednoduchá – byť pri hniezde skôr ako kombajn, označiť ho a dohodnúť sa s poľnohospodármi na ponechaní malej nepokosenej plochy do doby, než budú mláďatá lietať. Zrealizovať takúto záchranu je ale veľmi náročné. Obilných polí je veľa a času málo.
Hniezdo kane popolavej v obilí

„Kane prilietajú zo svojich zimovísk v máji a odvtedy po nich pátrame vo vhodných oblastiach na juhozápadnom Slovensku, najmä v okolí Trnavy, Nitry, Nových Zámkov a Piešťan. Ročne u nás hniezdi len 8 – 15 párov týchto dravcov, takže už len pozorovať ich je vzácnosť. Keď zaznamenáme ich prítomnosť, je pred nami ornitologická výzva – nájsť v rozľahlom poraste ich hniezdo. Samička ho prezradí len vo chvíli, keď prináša korisť. Hoci si presne zameriame miesto, kam zosadla, často potrebujeme opakované pokusy, aby sme mláďatá v poraste našli“, približuje postup monitoringu a dohľadávania hniezda Michal Noga z mimovládnej organizácie SAOLA – ochrana prírody.
„Nálezom hniezda začína druhá etapa našich prác. Po dohode s poľnohospodármi vyznačíme priestor, ktorý ostane nepokosený. Kane však ešte nemajú vyhraté. Ohroziť ich môžu líšky, túlavé psy, no stane sa i to, že slabo lietajúce mláďatá vyletia z označeného priestoru a ukryjú sa v poraste, ktorý sa kosí. Skutočne zachránené sú až vo chvíli, keď bezpečne poletujú nad pokoseným poľom“ pokračuje M. Noga.
Tento druh je skutočne závislý na pomoci ľudí. Nielen na ornitológoch, ktorý ho dohľadajú, ale i na ústretovosti a pochopení poľnohospodárov. „Rovnaká situácia je i v okolitých štátoch. Aktuálne v rámci projektu „Ľudia kaniam v česko-slovenskom regióne“, ktorý podporil Vyšehradský fond, spolupracujeme s odborníkmi z Českej republiky. Využívame tiež pomoc Štátnej ochrany prírody a mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku“ uzatvára V. Nemček.
...................................................................................................................................................................
V prípade záujmu o viac informácií kontakt: Michal Noga, 0911 339 193, saola.sk@gmail.com