Preskočiť na hlavný obsah

Po plazoch a netopieroch prišlo na rad i vtáctvo


Železná Studienka je obľúbeným miestom rodinných výletov, piknikov, relaxu a rôznych športovo-rekreačných aktivít. Je to však i domov mnohých druhov živočíchov a ochranári na ne nezabúdajú. V lete tu postavili liahniská pre plazy, na jeseň zabezpečili kľud na zimoviskách netopierov a v zimnom období vešajú a udržiavajú vtáčie kŕmidlá. 
Líška na kŕmidle
„Kŕmenie vtáctva je tradičnou a obľúbenou formou pomoci zimujúcim vtákom. Pri dodržaní nenáročných pravidiel a zásad sa pre ne stáva významnou pomocou, ale ak použijeme nesprávnu potravu, vtáctvu môžeme ublížiť. Do kŕmidiel rozhodne nepatria slané, sladké či korenené jedlá. Vtáctvu sa najviac zavďačíme slnečnicou, orechami, lojom a jablkami. A dnes nie je problém kúpiť rôzne zmesi na kŕmenie voľne žijúcich vtákov“ približuje zásady kŕmenia Michal Noga z mimovládnej organizácie SAOLA.
Vtáčie kŕmidlá ale môžu byť i miestom pre výskum. „Uplynulý víkend sme spolu s dobrovoľníkmi realizovali sčítanie vtáctva na kŕmidlách. Na sedemnástich lokalitách sme zaznamenávali najvyšší počet jedincov, ktorí sa na nich v priebehu jednej hodiny ukázali. Spolu sme zistili 27 druhov vtákov. Najpočetnejšie boli vrabce obyčajné, sýkorky veľké a stehlíky pestré. Ukázali sa tiež drozdy čierne, červienky a brhlíky. Z väčších druhov sme pozorovali i sojky a straky, dvakrát sa objavil i jastrab krahulec, ktorí loví drobné vtáctvo“ opisuje pozorovania M. Noga.
„Kŕmidlá na Železnej Studienke sú najviac využívané sýkorkami veľkými, belasými a hôrnymi a častejšie než inde sme tu pozorovali i lesné druhy, ako brhlíky, ďatle veľké a ďatle prostredné. Potešili i zimní hostia zo severu, vzácnejšie pinky severské. Vďaka fotopasciam sme mali možnosť sledovať kŕmidlá i v noci. Na loji, ktorý bol pre vtáctvo nachystaný, si prišli pochutnať líšky, mačky i kuna. Orechy zase s obľubou z kŕmidiel odnášajú veverice“ doplnil Noga.
Pozorovanie vtáctva z blízka je zážitkom i pre profesionálnych ornitológov. „Plaché a opatrné druhy môžeme pozorovať pomerne zblízka, niekedy i dlhé minúty. Priznám sa, niekedy som na pochybách, či mám z kŕmenia vtáctva väčšiu radosť ja, alebo hladné sýkorky“ uzatvára Michal Noga.
Jednoduché opatrenia, ktoré zvyšujú biodiverzitu mestského prostredia sú i náplňou medzinárodného, rakúsko - slovenského projektu „City Nature“ ktorý na území Bratislavy realizujú Mestské lesy v Bratislave spolu s mimovládnou organizáciou DAPHNE.
Kontakty pre viac informácii: Michal Noga, 0911 339 193, saola.sk@gmail.com; Jana Znášiková, znasikova@ba-lesy.sk